Skip to main content
Lovgivning og regler om inkasso - det du trenger å vite om inkassoregler - Collectia Inkasso
Sebastian S. •
08/08/2024

Lovgivning og regler om inkasso – det du trenger å vite om inkassoregler

Collectia har i mange år vært et autorisert inkassoselskap, og våre dedikerte medarbeidere jobber hardt hver dag for å sikre våre klients utestående fordringer – uansett størrelse og omfang av fakturaene.

Som et autorisert profesjonelt inkassoselskap, er ingenting viktigere for oss enn å overholde gjeldende lovgivning innen området for inkasso og innkreving.

I dette innlegget vil vi fokusere på noen av lovene og reglene rundt inkasso; hva du kan – og ikke kan gjøre når det gjelder inkasso, innkreving og purringer.

Inkassoloven

Før vi går dypere inn på hvilke regler som gjelder for inkasso, er det viktig å fremheve de gjeldende lovene på dette området.

Når det kommer til inkasso, er det hovedsakelig to lover som er viktige å kjenne til; inkassoloven og forsinkelsesrenteloven. Disse lovene spesifiserer både hvilke handlinger som kreves før man iverksetter inkassoprosessen – samt hvilke renter og gebyrer som kan pålegges en fordring (fakturakrav).

Inkassoloven § 9 – inkassovarsel

Den norske inkassoloven inneholder flere paragrafer, men en som det refereres mye til er § 9. 

Paragraf 9 i inkassoloven påpeker at før du som kreditor kan iverksette noen form for tiltak for å inndrive en fordring, må det sendes et varsel om inkassokrav – også kalt et inkassovarsel

Les også: Send alltid et inkassovarsel

Videre påpeker bestemmelsen at du som kreditor skal gi kunden din minst 14 dagers betalingsfrist for å betale inkassovarselet.

Er du usikker på hvordan et inkassovarsel skal fylles ut, kan du finne en gratis mal her:

Last ned gratis mal for varsel om inkassokrav

Purring

Som kreditor har du også muligheten til å sende purringer, hvis en kunde ikke betaler dine fakturaer. Påleggelse av purregebyr er regulert i inkassoforskriften.  

Du har som kreditor mulighet til å legge til et purregebyr på betalingspåminnelsen/purringen på kr 35. 

Hvis du legger til et purregebyr på dine purringer, bør du være oppmerksom på følgende:

  • Du kan først sende purring med gebyr 14 dager etter forfall på faktura. 
  • Du kan maksimalt sende 2 purringer, hvor det er påført et purregebyr.
  • Du kan maksimalt legge til et purregebyr på 35 kroner pr purring
  • Du skal gi kunden din en betalingsfrist på minst 14 dager
  • Du kan ikke sende den neste purringen før betalingsfristen på de 14 dagene har utløpt

Purringer – og purregebyrer er frivillige – og bør ses som en mulighet, ikke en plikt.

Du kan finne en gratis mal for purring her: Last ned gratis maler for purring

Samme regler for inkassoselskap og kreditor?

Hos Collectia mottar vi ofte spørsmålet om det er stor forskjell på hva et inkassoselskap kan og må gjøre, sammenlignet med en vanlig næringsdrivende.

Det er i utgangspunktet ikke store forskjeller. Et inkassoselskap og en næringsdrivende må overholde de samme grunnleggende reglene og kravene om inkasso, utsendelse av inkassovarsler, og kontakten med debitor.

Fordelen med å velge et inkassoselskap er imidlertid mange. En av dem er at du som kreditor ikke trenger å forholde deg til hvilke regler, krav, og reguleringer som gjelder innenfor inkasso og innkreving – det er inkassoselskapene, som er autorisert, forpliktet til.

Ofte trenger du som kreditor ikke engang å sende et inkassovarsel til debitor – det gjør inkassoselskapet ofte for deg.

Utover det grunnleggende gjelder de samme kravene og reglene for et inkassoselskap som for deg som næringsdrivende. Det er imidlertid en rekke fordeler ved å velge et inkassoselskap for å håndtere prosessen.

Trenger du hjelp med inkasso?

Collectia hjelper hver eneste dag store og små bedrifter samt organisasjoner med deres inkasso – kan vi hjelpe deg også?


Gratis materiell


Påmeld deg nyhetsbrevet


Nyeste innlegget