Skip to main content
Inkassofirmaets 5 tips for en billigere desember - MitCollectia
Sebastian S. •
5. okt. 2023

Inkassofirmaets 5 tips for en billigere desember

Desember er for de fleste en økonomisk dyr måned. Julen er rett rundt hjørnet, og dette betyr tradisjonelt innkjøp av julegaver og ekstra mat – i tillegg til de faste utgiftene.

Her hos Collectia hjelper vi hver eneste dag tusenvis av nordmenn med deres økonomiske utfordringer – og vi kjenner godt til at desember for mange kan være vanskelig og uoversiktlig når det kommer til privatøkonomi.

Vi har derfor samlet 5 tips til deg som ønsker en billigere og mer overkommelig jul – og en måte å starte nedbetalingen av din gjeld på; også i desember.

1. Start innkjøpene tidlig

Desember er en måned hvor mange handler mer, enten det er mat eller gaver til nærmeste. Gaver er ofte det som veier tyngst i budsjettet.

Vi anbefaler å starte innkjøpene tidlig. Desember er kjent for gode tilbud på alt fra matvarer til elektroniske artikler. Sørg for å ha en plan over hva du trenger og handle deretter. Ved å vente med alle kjøp til siste liten, risikerer du å bruke mer enn om du benyttet deg av tilbudene gjennom hele desember.

2. Julegaver er dyre – få kontroll på dem

Basert på tidligere data, er det en årlig økning i julegaveutgifter på mellom 5-7%. Dette året antas det at nordmenn vil fortsette å øke sitt budsjett for julegaver. Eksperter estimerer en økning på minst 8% sammenlignet med forrige år.

Julegaver er ofte en årlig utgift som kan ha en stor påvirkning på det private budsjettet. Vi anbefaler derfor at du har en god oversikt over gavene. Vurder følgende:

  • Hvem skal motta gaver?
  • Hvor mye tenker dere å bruke på hverandre?
  • Hva kan du faktisk tillate deg innenfor ditt budsjett?
  • Finnes det noen som kan forstå om de ikke får en gave?

Julegaver utgjør ofte den største utgiften i desember. Det lønner seg å benytte seg av alle tilgjengelige tilbud. Det er tross alt flust med gode tilbud både i desember og januar.

Planlegg gavene du ønsker å gi, og hold utkikk etter tilbud på disse varene. Dersom du utsetter innkjøpene til siste øyeblikk, går du ofte glipp av de beste avtalene.

3. Tenk på strømforbruket

Lysene i juletiden fører til at mange familier opplever en økning i strømforbruket, som ofte er mellom 20 og 30% høyere i desember. Dette kommer av mer belysning og at kjøkkenapparater er i bruk over lengre perioder.

Mange blir overrasket over denne økningen, og det kan tydelig merkes på budsjettet. Vær derfor bevisst på bruk av elektronikk i desember; det kan lønne seg.

Energidirektoratet tilbyr flere tips til de som ønsker å kutte ned på strømforbruket i desember og gjennom de kalde vintermånedene.

4. Sett opp et budsjett – det kan være penger å spare

Som et inkassofirma understreker vi alltid viktigheten av å ha et budsjett!

Uansett din økonomiske bakgrunn eller tid på året, er det alltid en god idé å sette opp et budsjett. Det gir klarhet, orden og dypere forståelse av din økonomi. For de som ønsker å spare, er et budsjett et uunnværlig verktøy. Det gir en fullstendig oversikt som du kun oppnår med et detaljert privatbudsjett. Uten denne innsikten kan det være en utfordring å se hvor besparelsene kan gjøres.

Et budsjett behøver ikke å være komplekst; det skal simpelthen reflektere dine inntekter og kostnader.

Vi foreslår å benytte Excel for budsjettet ditt. Begynn med å kategorisere dine faste utgifter som husleie, elektrisitet, forsikringer osv.

Gratis budsjettmal

Privat budsjett-gratis-mal-mittcollectia

5. Ta kontakt med kreditorene dine – de vil forstå situasjonen din (selv i desember!)

Hvis du har gjeld hos kreditorer eller inkassofirmaer, kan desember virke som en upraktisk måned å forhandle om en nedbetalingsavtale.

Det er forståelig, for desember har mange forpliktelser, og å forholde seg til gjeld og kreditorer kommer ikke øverst på prioriteringslisten.

Likevel mener vi at det er verdt et forsøk. For de fleste med gjeld kan tanken på å forhandle med kreditorene virke skremmende. Men prøv allikevel.

Det kan resultere i betydelige besparelser ved å ta denne kontakten. Gjelden din kan vokse hver måned på grunn av renter og gebyrer. Ved å ta kontakt kan du få muligheten til nedsettelser på gjelden, inkludert avgifter.

Selv om desember kan være en økonomisk utfordrende tid for mange, kan det være en god anledning til å nå ut til de du skylder penger. Selv om du ikke kan betale ned umiddelbart, vil mange vise forståelse, og du kan potensielt starte det nye året med en plan for gjeldsavvikling.