Skip to main content
Kontakt dine kreditorer – det lønner seg - MitCollectia
Sebastian S. •
4. okt. 2023

Kontakt dine kreditorer – det lønner seg 

Økonomi er for mange et komplisert tema. For svært mange nordmenn kan det virke nesten uoverkommelig når regningene tårner seg opp og betaling av dem blir umulig. 

Det finnes mange forskjellige grunner til at økonomien er dårlig: tap av jobb, sykdom, feil prioriteringer, uforutsette utgifter og mye mer. 

Uansett hva som er grunnen, er det viktig å ta tak i situasjonen – uansett hvor overveldende det kan føles. 

I dette innlegget fokuserer vi på konsekvensene av å ignorere kreditorene dine – og hvorfor du bør kontakte dem og inkassoselskapene – som ofte sender brev angående inkasso hvis du ikke betaler regningene dine i tide. 

Årsak nr 1: Det er dyrt å la være 

Nesten uansett om dine ubetalte regninger kommer fra en bank, et privat firma eller et inkassoselskap – en ting er sikkert; det blir dyrt å overse dem. 

Det er dyrt for bedrifter og inkassoselskap når de ikke får betalt i tide – og ofte må de bruke tid og ressurser på å kreve inn pengene. Lovgivningen tillater derfor at de kan legge til renter, gebyrer og inkassokostnader til kravet – og de fleste selskaper benytter seg av dette. 

Har du for eksempel et krav på noen få hundre kroner, kan dette over tid lett øke til flere tusen kroner. 

Årsak nr 2: Betalingsanmerkninger er en mulighet 

Om du overser regningene dine, kan inkassoselskapet rapportere en betalingsanmerkning til kredittopplysningsbyråene.  

Dette kan få store konsekvenser for din økonomi. Hvis du er registrert med en betalingsanmerkning, risikerer du for eksempel å ikke kunne bestille et mobilabonnement eller ta opp lån. 

Årsak nr 3: Namsmannen 

Hvis du velger å overse alle brev fra en kreditor eller et inkassoselskap, er en av de siste alternativene namsmannen. 

Namsmannen kan ta beslag i eiendelene dine – det vil si at kreditorene kan få pant i huset eller bilen din, eller de kan få trekk i lønnen din.  

Årsak nr 4: Du risikerer at selskapet ikke vil gjøre forretninger med deg 

Gjør du forretninger med et selskap og deretter ikke betaler regningen, risikerer du at de ikke lenger vil handle med deg – eller ikke gi deg kreditt i fremtiden. 

Hvis selskapet har unike produkter, kan det bli vanskelig å få tak i dem andre steder. 

Årsak nr 5: Ta kontakt – de fleste bedrifter og inkassoselskaper ønsker dialog 

Som skyldner kan det være svært utfordrende å få oversikt over økonomien, og særlig å ta de nødvendige samtalene om den. 

Derfor velger dessverre mange skyldnere, enten helt eller delvis, å overse sine kreditorer og unngår å diskutere kravene.  

God kommunikasjon med kreditorene dine (eller inkassoselskapet) kan være en av de beste løsningene når du ikke kan betale regningene dine. 

Uansett om du kan betale eller ikke, bør du ALLTID søke dialog. De fleste kreditorer (og inkassoselskaper) vil forstå hvis du for øyeblikket ikke kan betale hele eller deler av et krav – og er ofte villige til å utsette betaling, redusere kravet eller gi avkall på gebyrer for å komme videre i prosessen. 

Husk at det verken er pinlig eller skammelig å være åpen om din økonomiske situasjon, så sørg for å diskutere den.