Skip to main content
3 gode råd til unge - MittCollectia - Norge
Sebastian S. •
8. mai. 2023

3 gode råd til unge

Mange unge har vanskeligheter med å holde oversikt over sin private økonomi. Derfor har vi utformet 3 gode råd for å beholde kontrollen, slik at det ikke løper løpsk.

1. Få oversikt med et budsjett

Med et realistisk budsjett får du enkelt en god oversikt over din økonomi. Du kan enkelt se hvor mye du har i inntekt og hvordan utgiftene dine fordeles – og dermed også hvor det kan spares. Når budsjettet ditt er laget, sørg for å få relevante kontoer i banken som kan hjelpe deg med å holde deg til budsjettet. Opprett for eksempel en matkonto med et debetkort slik at du enkelt kan følge med på utgiftene dine på matkontoen. På denne måten unngår du overforbruk et og dermed et budsjett som feiler. Når budsjettet er laget, kan du også se på hvor du kan redusere utgiftene. Kan du få en billigere telefonabonnement eller forsikringer? Husk å ha i tankene om tilbudet er billigere totalt sett enn det du har nå.

2. Få ekstra inntekter

Mange unge kan få ekstra inntekter ved å selge brukte ting. Hvis du har gamle studiebøker, kan de enkelt selges på nettet og gi litt ekstra til budsjettet ditt. På samme måte kan brukte klær, elektronikk, møbler med mer selges på nettet (for eksempel Tise eller finn.no) for ekstra inntekter. Du kan kanskje også få en deltidsjobb for å få mer rom i økonomien din.

3. Vedlikehold dine faste utgifter

Når budsjettet ditt er laget, bør du først gå gjennom dine faste utgifter for å se hvor du kan spare penger. Det er deretter viktig at du jevnlig går gjennom dem. Se på forsikringene dine, abonnementer med mer for å se om det har kommet nye og bedre tilbud på markedet som er billigere. Ofte er det mye penger å spare, og det er penger du sparer hver måned i fremtiden!