Skip to main content
Last ned gratis fakturamal - Collectia Inkasso
Sebastian S. •
02/04/2024

Last ned gratis fakturamal

Er du selvstendig næringsdrivende eller jobber du som regnskapsfører i en virksomhet, er det viktig å kunne utstede fakturaer til dine kunder for betaling for utført arbeid eller tjenester levert.

Bruker du et regnskapsprogram, som for eksempel Visma, Tripletex, Xledger, eller lignende, vil du allerede ha tilgang til fakturamaler som vanligvis følger med disse systemene.

Hvorfor er det viktig å utstede en faktura?

En virksomhet sender ut en faktura for å kreve betaling for en leveranse eller en tjeneste.

Når kunden er en annen virksomhet, vil denne bruke fakturaen som dokumentasjon for kjøpet, blant annet for å kunne trekke fra merverdiavgift for det innkjøpte, hvis det er lagt til merverdiavgift på fakturaen.

En mottatt faktura fungerer både for virksomheter og privatpersoner som en kvittering på det leverte; antall, størrelse, og eventuelt modellnavn, som senere kan brukes i garantitilfeller, eller hvis det er andre forhold som krever at kjøpet må dokumenteres.

Krav til en faktura

Når du bruker en fakturamal fra et regnskapsprogram eller et ERP-system, oppfyller disse som regel alle krav og regler for fakturaer.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det ofte er nødvendig å tilpasse og legge til elementer på fakturaen selv, som organisasjonsnummer, bankdetaljer osv., som regnskapsprogrammet kanskje ikke inkluderer.

Følgende er krav til en faktura:

 • Fakturadato og betalingsdato
 • Fakturanummer
 • Selgers navn, adresse og organisasjonsnummer. 
 • Det må stå Foretaksregisteret på faktura om du som kreditor er et AS, ASA eller NUF
 • Selgers kontaktopplysninger (adresse, evt. telefonnummer)
 • Kundens navn og adresse
 • En beskrivelse av den leverte tjenesten eller varen
 • Tid og sted for levering
 • Pris pr enhet
 • Total pris (med mva spesifisert i NOK)
 • Betalingsopplysninger

Det er viktig, både for kunden og leverandøren, å beskrive detaljert hva som er levert. Leveres det en maskin, sørg for å inkludere fullt navn og eventuelt serienummer. Dette er til fordel for både kunden og leverandøren, da det sikrer en detaljert og klar faktura.

En faktura kan i utgangspunktet designes og formes som du ønsker, og mange virksomheter velger derfor å inkludere logo og bruke virksomhetens skrifttype, farger osv.

Fakturamalen vi har utviklet, som du fritt kan laste ned nedenfor, oppfyller alle krav og regler til en faktura.

Faktura og inkasso

En faktura bidrar til å dokumentere et salg og sikrer at den næringsdrivende mottar riktig betaling for en leveranse eller et produkt.

Derfor spiller fakturaen også en viktig rolle i forbindelse med inkasso. Fakturaen danner grunnlaget og dokumentasjonen for at utstederen (virksomheten) har et krav mot mottakeren (kunden).

Opprettelsen av en inkassosak baseres ofte på en ubetalt faktura. Derfor er det viktig at virksomheten nøye beskriver og påfører fakturaen en korrekt beskrivelse av det leverte, slik at dokumentasjonen kan brukes til å starte en eventuell inkassosak.

Last ned din fakturamal her

Trenger du en fakturamal, kan du laste den ned her. Vi har utarbeidet en fakturamal som oppfyller alle gjeldende krav og regler for fakturaer.

Malen er gratis å bruke for din virksomhet – og du kan fritt justere, designe, og forme malen slik du ønsker. Du kan for eksempel selv legge til farger, bruke virksomhetens skrifttype, og eventuelt legge til en logo i fakturamalen.

Både private og virksomheter kan benytte seg av fakturaen, men husk de gjeldende reglene og kravene, inkludert å påføre merverdiavgift.

Fakturamalen kan fritt benyttes, men den skal ikke deles med andre virksomheter. Anbefal heller denne siden, slik at virksomheter eller privatpersoner selv kan laste ned malen.

Ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet, blir du påmeldt vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet vårt tilbyr deg verdifull kunnskap om inkasso, kredittstyring, økonomi, og gir deg gode råd for å unngå dårlige betalere. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet igjen.

Husk at du også kan lese mer om hva en faktura skal inneholde her

Merk at det ikke finnes spesifikke lovkrav eller regler for selve oppsettet, layout, og designet av en faktura. Dette kan du i stor grad bestemme selv. Denne malen er bare vår løsning på hvordan vi mener den beste og mest forståelige fakturamalen kunne se ut.


Gratis materiell


Påmeld deg nyhetsbrevet


Nyeste innlegget