Långiver
I ethvert låneforhold er det to parter: en som tar opp lån, kjent som låntaker, og en som yter lån, kjent som långiver. På samme måte som i kjøp og salg, hvor kjøperen er debitor og selgeren er kreditor, oppstår et långiver-låntaker-forhold når en part (långiveren) låner ut penger eller varer, og en annen part (låntakeren) mottar disse midlene eller varene.
I denne artikkelen setter vi fokus på rollen som långiver og hva som kreves for å låne ut penger eller eiendeler på en sikker og juridisk korrekt måte.
Den typiske långiveren
Den vanligste långiveren i Norge er banker, finansieringsselskaper, og kredittinstitusjoner, som har en sentral rolle i finansiering av blant annet boligkjøp, bilkjøp, og andre større investeringer.
Men långivere er ikke begrenset til bare banker og finansinstitusjoner. Et långiver-forhold kan også oppstå når en privatperson eller en bedrift velger å låne ut penger eller eiendeler til en låntaker, enten det gjelder små eller større beløp.
Tre viktige råd for førstegangslångivere
Som långiver, spesielt når du låner ut penger for første gang, er det viktig å være klar over visse juridiske aspekter som kan påvirke både din rett til å kreve tilbakebetaling og de prosessene som kan følge dersom låntakeren ikke betaler tilbake. Her er tre nyttige tips:
1. Lån aldri ut penger du ikke har råd til å tape
Dette kan virke som et åpenbart råd, men det er viktig å vurdere den økonomiske risikoen ved utlån. Dersom låntakeren ikke kan tilbakebetale, kan det føre til økonomiske problemer for deg som långiver.
2. Opprett alltid et gjeldsbrev
Uansett om du er en profesjonell långiver eller låner ut penger som privatperson, er det essensielt å opprette et gjeldsbrev. Dette er et juridisk dokument som fastsetter vilkårene for lånet og sikrer at både långiver og låntaker har et klart dokumentert grunnlag for avtalen.
3. Er du usikker på prosessen? Kontakt en rådgiver eller advokat
Hvis du er usikker på hvordan du skal gjennomføre et lån på en lovlig og sikker måte, er det anbefalt å søke juridisk rådgivning før lånet inngås. Dette kan bidra til å unngå problemer dersom det senere skulle oppstå uenigheter eller betalingsproblemer.
Husk å lage et gjeldsbrev
Uansett om du er en profesjonell eller privat långiver, anbefaler vi som inkassoselskap alltid å opprette et gjeldsbrev når du låner ut penger.
Et gjeldsbrev er et juridisk dokument som beskriver alle detaljer knyttet til lånet. Dette kan inkludere informasjon om lånebeløp, rente, tilbakebetalingsplan og eventuelle sikkerheter (pant) som er stilt.
Gjeldsbrevet fungerer som et bevis på at lånet er avtalt, og gir långiver bedre rettigheter i tilfelle en inkassosak måtte oppstå. Med et gjeldsbrev har långiver et konkret dokument som kan brukes som grunnlag for videre juridiske skritt dersom låntakeren ikke betaler tilbake lånet i tide.
Mal for gjeldsbrev
Hos Collectia har vi gjennom årene sett mange långivere som manglet tilstrekkelig dokumentasjon rundt låneforholdene.
Dokumentasjon av gjeld er essensielt for deg som långiver, spesielt for å sikre de beste rammevilkårene dersom låntaker ikke betaler.
Denne dokumentasjonen kan for eksempel sikres gjennom et gjeldsbrev.
Vi har laget en mal for gjeldsbrev som du kan laste ned gratis her: